Total de visualitzacions de pàgina:

17 d’abr. 2008

BRASIL: LA VIDA DE LES DONES DESTROSSADA PER LA CRISI DE SEGURETAT PÚBLICA EN LES ZONES POBRES DE LES CIUTATS

Comunicat d'Amnistia Internacional


Londres.- En un nou informe publicat avui, Amnistia Internacional desvetlla la situació de les dones que es veuen obligades a viure, a criar als seus fills i a lluitar per la justícia en les barriades pobres de les ciutats de Brasil.

"Per a les dones dels barris marginats de Brasil la realitat és catastròfica –ha manifestat Tim Cahill, investigador sobre Brasil d'Amnistia Internacional–. Són víctimes ocultes de la violència criminal i policial que assola les seves comunitats des de fa decennis."

L'Estat brasiler pràcticament brilla per la seva absència en les comunitats marginades, pel que en molts casos l'únic contacte que té la gent amb el govern són les incursions policials militaritzades que es produeixen esporàdicament.

Encara que el govern federal ha posat en marxa un nou projecte per ocupar-se dels anys de negligència que han contribuït a l'existència d'aquesta realitat, tot just no s'ha començat a fer res per analitzar i abordar les necessitats específiques de les dones que viuen en aquestes comunitats.


"En comptes de brindar protecció, la policia sol sotmetre a les dones a escorcolls il·legals, que realitzen agents homes, així com a un llenguatge insultant i discriminatori i a intimidacions, especialment si intenten intercedir davant ella per a protegir a algun parent" , ha explicat Tim Cahill.

Les dones que lluiten per aconseguir justícia per als seus fills o esposos acaben en primera línia de foc, exposades a sofrir noves amenaces i fustigaments per part de la policia.

"Sense la presència de l'Estat, en la majoria de les barriades pobres, els senyors de la droga i els caps de les bandes són la llei . Dispensen càstigs i protecció i utilitzen a les dones com trofeus o com objectes d'intercanvi en les seves negociacions" , ha assenyalat Tim Cahill.

Utilitzades com "camells" o com a cimbells per les bandes de narcotraficants, les dones són considerades objectes d'usar i llençar tant pels delinqüents com pels agents de policia corruptes.

Amnistia Internacional coneix casos de dones a les quals han afaitat el cap per haver estat infidels i han obligat a brindar favors sexuals per a pagar deutes. Un creixent nombre de dones acaben en el superpoblat i insalubre sistema de presons de Brasil, sotmeses a abusos físics i psicològics, inclosa, en alguns casos, la violació .

Els efectes de la delinqüència i la violència es fan sentir en la comunitat sencera, menyscabant considerablement la prestació de serveis bàsics, com l'atenció de la salut i l'educació. Si en una comunitat, les clíniques estan dintre del territori d'una banda rival, les dones poden veure's obligades a recórrer quilòmetres per a anar al metge. Els serveis de maternitat, les guarderies i les escoles poden estar molt temps tancats a causa d'operacions policials o a causa de la violència criminal. Els treballadors de la salut i els professors no s'atreveixen de vegades a treballar en aquestes barriades assolades per la delinqüència.


Les dones de les comunitats pobres suporten una tensió increïble. Una d'elles va contar: "Visc dopada. Prenc diazepam d'aquest per a dormir. Perquè si estic lúcida no puc dormir. Dopada, agafo la meva filla, em llenço per terra per a protegir-me dels trets i dormo tota la nit. Si la meva filla perd el canell, ja pot plorar tota la nit, perquè quan donen les vuit no surto de casa per a res".

"L'Estat viola els drets d'aquestes dones de tres maneres –ha afirmat Tim Cahill–. Dóna suport a pràctiques de manteniment de l'ordre públic que són causa d'homicidis, perpetua un sistema en el qual l'accés a la justícia és summament difícil, si no impossible, i condemna a les dones a passar-ho malament."

L'Estat brasiler ha pres iniciatives positives, com reforçar la protecció de les dones que pateixen violència domèstica mitjançant la introducció de la llei de Maria da Penha –que encara no s'aplica en la seva totalitat–.

A fi d'abordar la violència contra les dones, fan falta amb urgència mesures a llarg termini i de llarg abast, dirigides a millorar la vida de les dones de les comunitats marginades. Amnistia Internacional demana al govern federal brasiler que, com primer pas, integri les necessitats de les dones en el nou pla de seguretat pública, el Programa Nacional de Seguretat Pública amb la Ciutadania ( Programa Nacional de Segurança Pública com Cidadania , PRONASCI) .

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...