Total de visualitzacions de pàgina:

28 d’abr. 2010

El paper de les dones i la cooperació internacional a Haití


Marie Andree St Aubin: “A Haití les dones van ser les principals organitzadores de las tasques d’emergència”

Invitada per Ajuda en Acció, la directora de Recursos Humans d’ActionAid Haití, va explicar a l’assemblea anual d’associats d’aquesta ONG el que s'ha fet amb els fons que es van aportar després del terratrèmol, i va comentar els reptes pendents al seu país, per arribar a una normalització de la vida quotidiana i per continuar amb les tasques de desenvolupament que portaven a terme gràcies a la cooperació solidaria.

St. Aubin, va fer una conferència a la sala d’Actes del Col·legi de Periodistes, en la que va explicar les tasques d'emergència després del terratrèmol d'Haití i va constatar el paper de les dones organitzades des del primer moment ajudar a sobreviure a les seves famílies i la comunitat: “ l'estratègia de reconstrucció prevista per al país caribeny per als propers mesos i a mitjà i a llarg termini, te en compte a les dones com a principals protagonistes dels canvis. Elles es van organitzar la logística per a sobreviure”

ActionAid Haití, forma part d’una organització internacional que ara està executant els fons donats a través d'Ajuda en Acció en el terreny per a la reconstrucció, però ja treballaven en diferents, projectes com a “partenaire” local de l’ONG. St Aubin reconeix que ni la seva organització ni els socis locals estaven preparats per fer front a al situació catastròfica desprès del terratrèmol i “Ens preguntaven que podien fer amb els escassos mitjans de que desponíem- explicava St.Aubin- Havíem sofert pèrdues humanes i materials, la feina d’anys es va ensorrar, i no estàvem organitzats per fer front a aquests tipus d’ emergències – però de seguida van adaptar la nostra logística per atendre les necessitats mes immediates de la gent”.

ActionAid treballa a Haití a 4 zones del país (Port-au-Prince, Thiotte, Lascahobas i Rousseau), on està realitzant programes de desenvolupament. Actualment, segueixen treballant per plantar cara a les conseqüències del desastre, i estan realitzant activitats a la zona de Port-au-Prince, als municipis de Mariani i Philippeau a Jacmel, zones molt afectades pel terratrèmol i on els socis locals dels projectes de cooperació treballen per què es puguin tornar a desenvolupar en condicions las tasques d'educació que promovien. També estan actuant en àrees no directament afectades pel terratrèmol com es Lascahobas, però que pateixin un flux important de població arribada de Port-au-Prince, cosa que ha provocat, entre altres coses, pujades en els preus dels aliments bàsics i problemes de convivència.

Fins al 31 de març, en la fase inicial de l'emergència, ActionAid va distribuir menjar per a unes 20.000 persones a l'àrea de desenvolupament de Mariani, un dels barris més deprimits de Port-au-Prince. Després d'acabar aquesta primera fase de la resposta. ActionAid està posant en marxa un programa integral per reconstruir la vida quotidiana de la gent, especialment d'aquells més vulnerables, apoderant-los perquè puguin participar en aquest procés en condicions de seguretat.

D'altra banda ActionAid també ha promou la organització de les mateixes dones per a protegir-se de assalts i violacions, i també per assumir el suport i la cura col·lectiva del nens, nenes, la gent més vella i les persones discapacitades. [consultar moncomunicacio.com]
Text i vídeo: Julia López

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...