Total de visualitzacions de pàgina:

4 de nov. 2008

Cap a una eficaç i activa Xarxa de Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània


Fomentar el desenvolupament d'una xarxa d'informació accessible a les periodistes i comunicadores de la Mediterrània i a les organitzacions de dones que treballen amb perspectiva feminista ha estat una de les conclusions de la Tercera Trobada Internacional, celebrat a Marrakech els dies 23 i 24 d'octubre. Unes cent persones han participat durant aquests dos dies en les sessions, la majoria dones professionals de la comunicació i integrades en la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere.

La trobada va ser inaugurada per Rachida Tarhi, consellera de Gènere del Ministeri de Desenvolupament Social, Família i Solidaritat; Ijhal Bernani, periodista, membre del cos diplomàtic del Marroc a Espanya; Zakia Lamrini, presidenta de l'associació Ennhakil, amfitriona de la trobada, i Saida Boudaglia, de "Nosaltres en el Món", una de les coordinadores de l'organització del mateix. Van saludar a les participants i van donar pas a les taules de ponències.

Entre els i les ponents, hem de destacar Jamal Eddine Naji, director de la càtedra de Comunicació UNESCO a Rabat; Awatef Ketiti, periodista investigadora de gènere; Nella Condorelli, directora de Women & the City; Hadda Kechon, coordinadora del centre audiovisual i de documentació; Nadia Lamhaidi, professora de l'Institut de Periodisme d'Algèria; Elena Blanco, professora de la càtedra UNESCO de Comunicació de Màlaga. Per dirigir i moderar el debat de les conclusions, van estar en la taula les companyes de la Xarxa Internacional, Sara Lovera i Mirta Calderón. També cal destacar la intervenció de Tona Gusi, Coordinadora de la Xarxa Catalana, que va parlar del treball previ realitzat a Barcelona, ja que Marian Galido, periodista ex-corresponsal a Síria, i Maria Àngels Roqué, del IEMED, no van poder assistir a la trobada. Paca Sauquillo, eurodiputada i presidenta del moviment per la Pau va clausurar amb un curt però encertat discurs aquesta trobada tan fructífera.

La Importància de les xarxes per avançar

Jamal Eddin Naji, ponent de la inauguració, va emfatitzar que se sent molt proper a la lluita de les dones periodistes, pel seu treball, i també –com va explicar després en una entrevista personal de vídeo- perquè es casat amb una periodista des de fa 25 anys. Jamal va presentar els resultats d'un estudi que ha realitzat per a la UNESCO sobre les periodistes en 7 països del Magrib. "Les dones s'han anat incorporant des de fa uns 30 anys a la professió periodística al Marroc, però encara no arriben al 40% de presència en les redaccions, i segueixen tenint difícil l’accés a la professió i gaudir de les mateixes oportunitats de promoció professional que els seus companys". El ponent, seguint amb els resultats del seu estudi, es lamentava que encara hi ha entre les dones periodistes "una falta de consciència sobre els seus drets com a ciutadanes i com a professionals". La tradició cultural és encara molt potent i hi ha una gran conformitat amb la situació de desigualtat. "A Tunis, El Marroc i Líbia es defensa amb naturalitat que l'estatus de la dona ha de romandre inalterable, que Déu ho va manar així".

(La crónica en castellà segueix a mediamediterranies).

Julia L. Tremols (traducció al català: Mony Monell)

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...