Total de visualitzacions de pàgina:

25 de set. 2008

Tallers de gènere a Catalunya


Per primera vegada s'organitzen uns Tallers de Comunicació i Gènere, amb professores de diferents païssos del món, que des de l'inici de la XIDPIC.CAT, el maig de 2005, eren un dels objectius de les que integrem la Xarxa Internacional.

Els tallers estàn dirigits a periodistes i comunicadores de barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres del Ebre. Les dades dels tallers 6 a l'11 d’octubre (dies i sessions segons Delegacions territorials del Col.legi de Periodistes de Catalunya).Una experiència engrescadora i un repte, ja que aquests tallers ja s’impartiran al mateix temps, mitjançant un mòdul comú i un altre especialitzat, per a periodistes dels mitjans de comunicació i de gabinets, tant d’entitats privades com públiques, i per a comunicadores i comunicadors del moviment associatiu.S'han pogut fer realitat gràcies a l’ajut de l'ICD (institut Català de les Dones) que comparteix la necessitat d’avençar en el coneixement de la informació i comunicació de gènere i en la seva visibilització als mitjans.

Els tallers tenen la voluntat d’incloure a les comunicadores del teixit associatiu del moviment de dones de Catalunya, ONG, etc.

L'organització dels tallers dona les gràcies al suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i les delegacions (Barcelona, Tarragona, Terres de l' Ebre, Lleida i Girona) que ens permeten fer aquests tallers descentralitzadament. I al Centre Internacional de Premsa que ens acompanya des dels inicis.

La necessitat d’aquests tallers queda ben expressada en el text que hem enviat a la majoria de directores i directors i caps de redacció de mitjans de Catalunya a fi que facilitin el seguiment del taller per part de les seves i els seus periodistes. També les i els convidem que participin al debat de cloenda:

" Ningú no pot negar que la igualtat entre dones i homes és un objectiu desitjat per la nostra societat, així com d'altres valors com poden ser el respecte a la diversitat, la pluralitat i la diferència. Tanmateix, el nou marc legal per a la igualtat entre dones i homes ha posat de manifest que el tractament de la informació en els mitjans de comunicació encara respon a un model relacional d'homes i dones encarcarat en uns paràmetres clàssics i desfasats del nostre temps, on la igualtat entre les persones encara és una quimera".

Per això, des de l'Associació dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC-CAT / XIPVG), hem decidit organitzar aquests tallers que tractaran sobre com elaborar les notícies des d'una visió de gènere, la utilització del llenguatge des de la diferència de sexe i com poder incidir en l'agenda informativa exercint un periodisme transversal."

La comissió de la XIDPIC.CAT organitzadora dels Tallers té la intenció de programar-ne més, probablement l'any que ve, però de moment aquests, a banda de ser els primers, són els únics previstos aquest any 2008 i en conseqüència les places són limitades.

Finalment, celebrar totes plegades el poder gaudir d'unes professores pioneres i periodistes prestigioses, que a més de pertanyer a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere han estat fundadores o impulsores de les principals agències de noticies amb visió de gènere i/o d'organitzacions especialitzades en gènere i comunicació.

Elles són:

Equip de professores
• Sandra Chaher (ARTEMISA, Argentina) periodista i antropòloga. Presidenta d’Artemisa comunicación, s’ha especialitzat en projectes, docència i assessoria de gènere.
• Marta Corcoy (ADPC, Catalunya) periodista i docent a la UAB, experta en comunicació i assessora de periodisme local. Especialista en l’aplicació d’un llenguatge igualitari a las revistes municipals.
• Cristina Fraga (AMECO press, Estat espanyol) periodista i Presidenta d’AMECO. És guionista i directora de diversos video-reportatges, per a l’Instituto de la Mujer de Madrid.
• Soledad Jarquín (CIMAC, Oaxaca, Mèxic) periodista. Cap de la corresponsalia de CIMAC noticias a Oaxaca. Editora de Las Caracolas (suplement del dirari El Imparcial).
• Sara Lovera (SEMlac, CIMAC, Mèxic D.F.) periodista i docent. Pionera en la formació de xarxes de dones a Mèxic i de xarxes de dones periodistes. Ha impartit més de 200 tallers a Llatino Amèrica i a l’Estat espanyol.
• Mirta Rodríguez Calderón (SEMlac, Cuba y República Dominicana) periodista, politòloga i docent en comunicació a la Facultad Latino Americana de Ciencias Sociales de Santo Domingo
.

* Totes les professores són de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere
(RED INTERNACIONAL DE PERIODISTAS CON VISION DE GENERO).
*******************************************************************************
Consultar cursos per delegacions territorials
*********************************************************************************
HORARIS
Matí: de 10.30 a 14.30 h (mòdul B). Dies de la setmana segons territori.Tarda: de 15.30 a 19.30 h (mòduls A y C). Dies de la setmana segons territori.
Barcelona: tarda de 16 a 20 h. Dies de la setmana segons mòduls.

***********************************************************************************
ORGANITZEN:
comissió de Formació: Lina Barber i Sara Lovera
Comissió de Coordinació de la XIDPIC.CAT: Montse Minobis, Tona Gusi, Lina Barber i Lídia Vilalta.
Gabinet de Comunicació de la XIDPIC.CAT i Inscripcions (20 €):
Lídia Vilalta, tcgenere@gmail.com

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...