Total de visualitzacions de pàgina:

2 de maig 2008

Lydia Cacho III Premi Casa Amèrica a Catalunya a la LLibertat d'Expressió a Iberoamèrica

per Tona Gusi

La periodista Lydia Cacho serà a Barcelona aquests propers dies convidada per Casa Amèrica de Catalunya. Farà una conferència sobre els feminicidis i rebrà el Premi Casa Amèrica a Catalunya a la LLibertat d'Expressió a Iberoamèrica.

Mitjançant les notícies de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere hem seguit, des de fa dos anys i mig (des del desembre de 2005 quan la varen segrestar), els atemptats que ha sofert aquesta companya de la Xarxa Internacional a Mèxic. I paral·lelament totes les campanyes de difusió i accions que s'han fet, també des de Catalunya, en la seva defensa.

Lydia Cacho ha treballat sense repós en defensa de les dones, de la infància i de la llibertat d'expressió. La seva tasca d'informació i denuncia l'han convertit en una de les periodistes més perseguides, però sortosament alhora en una de les més premiades. Arreu del món s'ha reconegut el seu treball i la seva valua personal.

La darrera notícia fou el Premi concedit per la Unió de Periodistes de València.

I justament aquest 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, Koichiro Matsuura, director general de la UNESCO, lliurarà el Premi Mundial UNESCO Guillermo Cano de Libertad de Prensa a Lydia Cacho en una ceremonia que es farà a Maputo, capital de Mozambic, on també hi harà una conferencia amb el tema: accès a la informació.

Moltes esperàvem conèixer-la personalment a Oviedo a la II Trobada Internacional de La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, però finalment no fou possible per temes de salut de la periodista.

Convocatòria de Casa Amèrica: dia 5 de maig a les 19h Conferència sobre els feminicidis; dia 6 de maig lliurament del Premi a la LLibertat d'Expressió a Iberoamèrica

More...

Conferència a CASA AMÈRICA DE CATALUNYAhttp://www.americat.net/cameca/servlet/Controller?action=CliLoadEventos&date=5-5-2008〈=ca

Parlant amb Lydia Cacho

Hora : 19.00 | Dia : 5/5/2008 | Lloc:Catalunya, Corcega 299 ents

El cicle de conferències Per què les continuen matant?, que analitza la situació de la dona a Iberoamèrica, compta aquest mes amb la participació de la periodista i escriptora mexicana Lydia Cacho. Col·laboradora de La Voz del Caribe, l'any 2006 va investigar l'assassinat de dones a Ciudad Juárez, al nord de Mèxic. A més, a través del seus reportatges ha descobert la implicació d'empresaris, polítics i narcotraficants en la prostitució i pornografia infantil. Amb els seus escrits i investigacions, ha denunciat la corrupció política, el crim organitzat i la violència que sacseja el seu país.

-------------------------------------------------

La distinció es lliurarà el pròxim 6 de maig

Barcelona : 28/04/2008

La periodista Lydia Cacho Premi Casa Amèrica Catalunya a la LLibertat d'Expressió a Iberoamèrica

Prèviament al lliurament del premi, el dia 5 de maig, a les 19:00, Lydia Cacho oferirà una conferència a Casa Amèrica Catalunya en el marc del cicle "¿Per què les continuen matant?", sobre la situació de la dona a Iberoamèrica, que s'organitza conjuntament amb la Casa d'Amèrica (Madrid).

La periodista mexicana Lydia Cacho ha estat guardonada amb el III Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica, distinció que concedeix anualment la Fundació Casa Amèrica Catalunya amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El jurat ha considerat de manera especial la continuada trajectòria d'aquesta informadora independent en el camp de la investigació periodística i la seva lluita contra el crim organitzat, la violència de gènere i la corrupció política. "Malgrat les amenaces, segrestos i tortures rebudes, Lydia Cacho prossegueix amb la seva tasca, convertint-se en tota una referència per al periodisme seriós i rigorós, de denúncia de les violacions dels Drets Humans a Mèxic", subratlla el jurat del Premi.

El compromís de Lydia Cacho amb la recerca de la veritat i amb el suport a les víctimes de la violència de gènere la porta a continuar la seva tasca periodística a la ciutat de Cancún, en permanent vigilància i entre un ambient hostil i malgrat haver estat convidada a traslladar-se a d'altres països que li garanteixen un entorn de treball més segur. A Cancún, Lydia Cacho dirigeix el Centre Integral d'Atenció a la Dona (CIAM Cancún), institució de la que va ser co-fundadora l'any 2000.

Lydia Cacho ha estat recentment distingida amb el Premi UNESCO-Guillermo Cano de Llibertat de Premsa, reconeixement que se suma als obtinguts en anys anteriors, com el Premi "Francisco Ojeda" al Valor Periodístic (2006), el Premi "Ginetta Sagan" d'Amnistia Internacional (2007) o el Premi de la "Fundació Internacional de Dones als Mitjans" (2007), entre d'altres.

L'any 2005, Lydia Cacho va publicar la seva obra "Los Demonios del Edén", on documenta i denúncia les experiències d'abusos i explotació de menors, implicant a diversos personatges públics com empresaris i diputats. A "Memorias de una infamia", publicat el 2007, explica la detenció il·legal que va patir per ordre del governador de Puebla, Mario Marín, per protegir als homes de negocis denunciats a "Los Demonios del Edén".

El lliurament del III Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica a Lydia Cacho se celebrarà el pròxim 6 de maig, a les 19:30 hores, a la seu de la Fundació Casa Amèrica Catalunya. L'acte estarà presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, i l'humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, lliurarà a la guardonada una litografia creada per ell mateix expressament per a l'ocasió.

El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió pretén reconèixer la tasca d'aquells mitjans de comunicació o col·lectius i professionals que es distingeixen per l'exercici del periodisme orientat a la defensa de les llibertats d'expressió i opinió en l'àmbit geogràfic de la comunitat iberoamericana de nacions. En la seva primera edició, en 2006, el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió, va ser atorgat a la corporació de periodistes colombians " Medios para la Paz", per la seva tasca en l'impuls de l'exercici ètic i responsable del periodisme. En el 2007, el reconeixement va ser per al diari argentí "Pàgina/12" pels seus 20 anys de trajectòria en la defensa de la llibertat d'expressió i dels drets humans.

El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió rep el patrocini de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el programa "Tots per Tots" de COM Ràdio.

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...