Total de visualitzacions de pàgina:

8 de maig 2008

La periodista mexicana Lydia Cacho obté el III Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica

Publicat el: 06/05/2008 a http://www.latortuga.cat/node/848

cacho.jpg Informació: Conxa Garcia-

Ahir, a dos quarts de vuit de la tarda, a la seu de la Fundació Casa Amèrica Catalunya, ha estat lliurat el III Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica a Lydia Cacho. L'acte ha estat presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, i l'humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, li va lliurar una litografia creada per ell mateix expressament per a l'ocasió.

Abans d’ahir dia 5 de maig, a les 7 de la tarda, vam poder escoltar personalment la Lydia Cacho en una conferència a la Casa Amèrica Catalunya, en el marc del cicle "¿Per què les continuen matant?", sobre la situació de la dona a Iberoamèrica.

L'any 2005,va ser quan vam saber per primera vegada de la Lydia Cacho. Va coincidir amb la publicació de la seva obra "Los Demonios del Edén", on documenta i denúncia les experiències d'abusos i explotació de menors, implicant a diversos personatges públics com empresaris i diputats. Llavors a través de la xarxa, es va muntar una campanya de denúncia del seu segrestament per part d’uns desconeguts que es van fer passar per policies, en la qual es va participar des de la Xarxa de Periodistes i Comunicadores de Catalunya. La pressió internacional sobre el govern de Mèxic va aconseguir el seu alliberament. El programa Ones de Dones de Ràdio Gràcia es va fer ressó d’aquesta campanya i va informar puntualment a les gracienques i graciencs d’aquests fets. La periodista mexicana Lydia Cacho ha estat guardonada amb aquest premi, que concedeix cada any aquesta Fundació, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El jurat ha considerat de manera especial la continuada trajectòria d'aquesta informadora independent en el camp de la investigació periodística i la seva lluita contra el crim organitzat, la violència de gènere i la corrupció política. "Malgrat les amenaces, segrestos i tortures rebudes, Lydia Cacho prossegueix amb la seva tasca, convertint-se en tota una referència per al periodisme seriós i rigorós, de denúncia de les violacions dels Drets Humans a Mèxic", com subratllà el jurat del Premi.

El compromís de Lydia Cacho amb la recerca de la veritat i amb el suport a les víctimes de la violència de gènere fa que continuï la seva tasca periodística a la ciutat de Cancún, en permanent vigilància i entre un ambient hostil i malgrat haver estat convidada a traslladar-se a d'altres països que li garanteixen un entorn de treball més segur. També dirigeix a aquesta ciutat el Centre Integral d'Atenció a la Dona, institució de la qual va ser co-fundadora l'any 2000.

Lydia Cacho ha estat recentment distingida amb el Premi UNESCO-Guillermo Cano de Llibertat de Premsa, reconeixement que se suma als obtinguts en anys anteriors, com el Premi "Francisco Ojeda" al Valor Periodístic (2006), el Premi "Ginetta Sagan" d'Amnistia Internacional (2007) o el Premi de la "Fundació Internacional de Dones als Mitjans" (2007), el Premi de la Unió de Periodistes Valencians, entre d'altres.

El 2007 publicava "Memorias de una infamia", on ens explicava la detenció il·legal que hem comentat anteriorment, i que va patir per ordre del governador de Puebla, Mario Marín, per protegir els homes de negocis denunciats a "Los Demonios del Edén".

El Premi que ara ha rebut aquesta periodista i activista en defensa dels Drets Humans, és a la Llibertat d'Expressió i pretén reconèixer la tasca d'aquells mitjans de comunicació o col·lectius i professionals que es distingeixen per l'exercici del periodisme orientat a la defensa de les llibertats d'expressió i opinió en l'àmbit geogràfic de la comunitat iberoamericana de nacions. En la seva primera edició, en 2006, el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió, va ser atorgat a la corporació de periodistes colombians " Medios para la Paz", per la seva tasca en l'impuls de l'exercici ètic i responsable del periodisme. En el 2007, el reconeixement va ser per al diari argentí "Pàgina/12" pels seus 20 anys de trajectòria en la defensa de la llibertat d'expressió i dels Drets Humans.

El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió rep el patrocini de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el programa "Tots per Tots" de COM Ràdio.

Ës important que tots els mitjans de comunicació, com el nostre, ens fem ressó de fets com aquests i els denunciem. És important que sapiguem que participar en les campanyes de suport que s’organitzen des de la xarxa, per pressionar els governs i les autoritats dels països on no es respecten els Drets Humans, obtenen resultats positius.

Ës important tenir la satisfacció de poder parlar del reconeixement de persones com la Lydia Cacho, que lluiten contra la injustícia i per aconseguir un món millor per a les dones i homes que l’habitem. Gràcies Lydia pel teu exemple.

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...