Total de visualitzacions de pàgina:

8 de nov. 2009

La professió periodística no té futur sense la Igualtat de Gènere


Amb el títol: "La professió periodística no té futur sense la Igualtat de Gènere" es va realitzar una taula a la sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, organitzada per Ajuda en Acció dins la Campanya Mou-te per la Igualtat. És de Justícia. Entre les ponents hi havia Rita Marzoa, directora del Programa Solidaris de Catalunya Radio, Adriana Monclús, editora de l’Informatiu Vespre de TVE Catalunya. Mayra Moro Coco, responsable d’incidència política i estudis d'Ajuda en Acció, i com moderadora, Teresa Velázquez , secretària de la Comissió Gestora de la Facultat de Ciències de comunicació de la UAB.

Mayra Moro, explico els objectius de la campanya “mou-te per la igualtat es de Justícia” sobre la participació política de les dones, el reconeixement de la feina de cura dels altres, i sobre la manca de recursos per a l desenvolupament amb clau de gènere. Aquesta campanya de sensibilització (mirar web) es dirigeix sobre tot, a tres sectors diferenciats, els representants de la política, el professionals dels mitjans de Comunicació, i la joventut (estudiants de comunicació i altres estudis).

Sobre la necessitat d’anar a la igualtat de gènere en la pràctica de la professió periodística van parlar Adriana Monclús, i Rita Marzoa. Ambdues van reconèixer que les empreses de comunicació –en la que cada vegada hi ha més dones- només els interessa, la màxima dedicació a la feina dels professionals.

D’altra banda, als mitjans no es té en compte la perspectiva de gènere, que només s’entén com “entrar “ més notícies de dones, i es viu quotidianament més com una pressió que com una aportació de noves maneres de veure les coses i d’aportacions d’altres fonts. “Cal reconèixer que les la professió no tracta gens bé a les dones. Segueix havent paternalisme, i se’ns pot considerar molt bé al principi, sobretot quan hem demostrat força la nostra vàlua, però podem quedar arraconades quan demanen més temps per a dedicar-nos a seva família, o volem tenir més temps per a nosaltres”, explica Monclús

Per Rita Marzoa encara que veu positiu que ara es puguin dar cursos de gènere en les facultats, cosa que no es feia quan ella era alumna, malgrat tot tampoc creu que per hagi més dones a la professió s’hagi avançat en la paritat: “Ni a nivell quantitatiu ni a qualitatiu – afirma- per què ja saben qui mana, i a més ser dona no garantitza un punt de vista diferent ni una altra manera de fer les coses. Manca molt camí per recórrer, i a mi no me interessa seguir el model actual ni reproduir les mateixes dinàmiques”. Segons Marzoa ha d’haver una manera femenina i diferent de fer les coses que cal estudiar més a fons.

Nota: La majoria de l’alumnat present a aquest acte estén inscrits al Màster MIM (Intermediació Intercultural) i a al Postgrau de Comunicació, Cooperació Internacional i Mediació Sociocultural al Mediterrani", que dirigeix Teresa Velázquez.

Acte realitzat el 29 d’octubre 2009.
Text i fotos: julia Lóepz
_______________________
+Info a Muevete por laigualdad.org

+ Solidaris recolça la Campanya Mou-te per l’Igualtat:

+ Associació de Dones Periodistes (ADPC). Adpc.cat

+ Associació Món Comunicacio. Moncomunicació.com

(Videos a Youtube: Canal de JuliaTremols. Video 1 y Vídeo 2 )

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...