la XIDPIC.CAT us convoca a aquesta xerrada del dia 24.04.09 a les 19h a la Sala de Juntes del CPC, Rambla de Catalunya, 10, principal, de la sociòloga i participant al FSM'09 de Belem do Pará (Brasil) Dulce da Silva . Esperem la vostra assistència!!
Agraïm les gestions realitzades per Lídia Vilalta i les traduccions al castellà de la Fernanda Zanuzzi. També el nostre reconeixement a la companya Giselle Evangelisti, estudiosa de les dones de l'Amazonia, i que serà la nostra traductora durant l'acte.
Joscelina DULCE da Silva Bastos
És sociòloga, mestra en Política Social i Ciutadania (UFPA). Especialitzada en: Gestió en programes de la Reforma Agrària i Assentaments (UFLA); Planificació i Gestió Ambiental (UFTO); i en Política Social i Desenvolupament Urbà (UNB).
Ha estat una de les fundadores de la Federació de Dones de Pará (FEMEPA), actualment n’és la Secretària. Ha participat en l’Associació de Dones Eneida de Moraes, amb seu a Belém do Pará, desenvolupant un treball d’inclusió social de les dones i en contra de la violència domèstica. El projecte s’ha realitzat en diversos barris de Belém, en especial els més perifèrics.
És militant del Partit Popular Socialista (PPS), i ha estat candidata dues vegades a les eleccions (per a Delegada Municipal i per Diputada Federal). En el PPS actua amb el grup de dones en el tasca de conscienciació sobre la importància de l’ ocupació de l’ espai polític per les dones. Considera que encara avui les dones tenen poca representativitat en tots els àmbits del poder polític al Brasil.
La Xerrada
En aquesta xerrada parlarem de la situació de la violència domestica al Brasil després de l' aprovació de la Llei Maria da Penha, fent una anàlisis sota una perspectiva constitucionalista de la vinculació del Poder Judicial amb la defensa dels drets fonamentals de protecció i participació de les dones en l'ampliació de normes referents a polítiques públiques de promoció de la igualtat en el combat a la violència domestica. A partir de la entrada en vigor da la Llei, el tema ha provocat importants discussions respecte al control de la constitucionalitat de les normes penals i entenem que, en aquest sentit, la teoria democràtica feminista pot aportar-hi molt.
La Llei Maria da Penha: Un breu rescat
Maria da Penha Maia es una brasilera víctima de violència pels seu ex - marit, un professor universitari que l' ha intentat matar dos cops. El primer, disparant-li i el segon intentant electrocutar-la. Penha és ara paraplègica, desprès d'aquestes agressions. El seu agressor, condemnat a vuit anys de presó, només n'hi va passar dos i fou deixat en llibertat el 2002. Actualment està en llibertat.
El cas va arribar a la Comissió Interamericana dels Drets Humans de l'organització dels Estats Americans (OEA) i el 2001 l' Estat brasiler fou responsabilitzat por negligència i omissió en relació a la violència domestica, amb una recomanació de "simplificar els procediments judicials penals amb l’objectiu de reduir el temps processal" en aquests casos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada