Cal fer un sindicalisme amb un major protagonisme de les dones, principals afectades per la precarietat i inseguretat laboral
Sota el lema Salvem el Periodisme. Dignitat professional = Informació de qualitat, el II Congrés de Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) que se ha desenvolupat a Espartinas (Sevilla) ha acordat un programa d’actuació unitària per recuperar el prestigi de la professió i estar alertes per que la crisis no empitjori les condicions de feina dels periodistes.
Mirar Vídeo a Youtube
Grup de la delegacio Catalana (SPC): Foto: Julia López
En aquest Congrés que ha reunit durant el 16 i 17 de maig a uns 100 periodistes representants de 7 sindicats de l’Estat espanyol, s’ha pogut analitzar a fons la relació entre disminució de la consideració a nivell social de l’exercici de la professió, amb l’empitjorament de les condicions de feina, la ineficàcia de la política general en el camp de la comunicació, i sobre tot, i la gestió empresarial. Malgrat que els problemes de la professió siguin tant diversos, cal destacar la unitat d'acció sindical aconseguida amb l’aprovació de una línia d’actuació per als pròxims quatre anys, que servirà de guia tant als sindicats actuals com els que es puguin fundar en el futur. També s’han escollit els nous càrrecs directius. Dardo Gómez, expresident del Sindicat de Periodistes de Catalunya, ha estat elegit nou secretari general, i Manuel Mediavilla, del Sindicat de Periodistes de Madrid, sotssecretari general.
Secretaria d'Igualtat a la Federació
Com a novetat a la Junta directiva actual s'afegirà una Secretaria d'Igualtat, que no només tractarà la problemàtica de les dones professionals, sinó que a més treballarà amb criteris de transversalitat, cuidant que en totes les àrees de la feina de la FeSP es tingui en compte la perspectiva de gènere. A mitjans de juny es farà una reunió a nivell estatal on es definiran les responsabilitats concretes dels seus membres, així com el nom de la persona que es podria encarregar de la nova secretaria, que molt be podria ser Lola Fernández, la actual Secretaria general del Sindicat de Periodistes d'Andalucia (SPA), i coordinadora del programa: Altavoz para el Silencio. (Consultar llista de Sindicats)Sota el títol "Defensem el dret a la informació pròpia d'una democràcia", es va aprovar un "Manifest", del que cal destacar la reclamació de l'aprovació urgent d'una llei que reguli el dret a la informació de la ciutadania i els drets i deures dels informadors, una altra llei general de l'Audiovisual que contempli la creació d'una autoritat audiovisual, i una llei laboral que inclogui els informadors a la peça en el règim general de la Seguretat Social
D'altra banda, entre las seves resolucions aprovades pel Congres de la FeSP cal subratllar la disconformitat amb la imposició dels blocs electorals minutats als mitjans públics audiovisuals: Per aquest motiu aquesta setmana han hagut mobilitzacions i vagues als mitjans públics. També se ha demanat que l'Estat assumeixi el finançament de RTVE i que s'asseguri la estabilitat de la plantilla: D'altra banda s'ha rebutjat a l'obligació que vol imposar l'agència EFE a molts dels seus corresponsals perquè es declarin professionals autònoms dependents, amb pitjors condicions de feina i sense drets.
El sindicalisme ha de crèixer entre els dones professionals
Com a participant per primera vegada en un Congrès federal, he pogut constatar que la presència de les dones és minoritària, encara que hi havia sindicats a només representació era femenina, com va ser la de Sindicat de periodistes de Canarias (UPC), representat per la seva secretaria Irma Cervino i per altres companyes. També cal reconèixer que el nivell de creixent dels sindicats que formen part de la FeSP te relació directa amb una més gran participació de les dones. Només cal tenir en compte que ja hi ha tres sindicats dirigits per dones. El sindicat de les Illes Balears el dirigeix Margarida Solivellas, corresponsal de Tv3 a Mallorca. Malgrat tot, encara manca molt camí a recórrer.
El SPC, el sindicat català, va aportar a aquest segon congrés la delegació majoritària, amb 16 persones (10 homes i 6 dones). També cal destacar que el SPC des del seus inicis va impulsar la existència d'una Secretaria de la Dona, que actualment s'anomena Secretaria d'igualtat, i la porta Elena Tarifa. Aconseguir la transversalitat, o sigui que en tots els temes sindicals es tingui en compte la perspectiva de gènere, i augmentar la sindicació de les dones formen part dels oblatius principals d'aquesta secretaria
En la actual situació de crisis, més que mai, es necessari que les dones adoptin un protagonisme sindical més actiu, s'impliquin als comitès d'empresa i a la feina del sindicat amb noves propostes per lluitar amb més eficàcia per millorar la seva situació.
Consultar +info sobre el 6º Congrés del SPC. També es interesant participar i registrar-se a la Xarxa Social del Professionals de la Comunicació.
Info, foto i vídeo: Julia López
1 comentari:
Hi estic totalment d'acord. El(s) Sindicat(s) hauran de fer mans i mànigues per evitar que alguns empresaris pensin que tenen imunitat. Ja n'hi ha prou d'abusos contra els treballadors!!!
Publica un comentari a l'entrada