Total de visualitzacions de pàgina:

24 de juny 2009

Les dones a Birmània, principals protagonistes de la ResistènciaConxa Pinós, directora de Birmania por la Paz, va presentar el seu llibre “Birmania, la voz de las mujeres", el dilluns 20 a Casa Asia. Va estar acompanyada per Silvia Escobar, ambaixadora de Drets Humans del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación de Madrid i de Rafael Bueno, de Casa Asia

Per a Pinós, cal sutbrajar que les dones a Birmania són les principals protagonistes de l’heroisme birmà: “la resistència és sobre tot cosa de dones” . L’autora pretén que el llibre sigui només una transcripció de les seves moltes converses amb dones birmanes de tota condició. Però abans de tot reconeix la lluita “pacifica” i sense treva de d’Aung San Suu Kyi, per aconseguir un canvi democràtic al seu país. A aquest acte de presentació Pino a defensar que el canvi a Birmania te que arribar de forma pacifica, per l’unió de forces internes i externes “per evitar un bany de sang” i va reconèixer que el paper de “La Dama”, que altre vegada torna a estar empresonada, es vital per unir les diverses ètnies del país i que es posin d’acord per desenvolupar unes eleccions democràtiques que acabin amb gairebé el 50 anys de dictadura militar d’aquest país del Sud-est Asiàtic.

Birmania por la paz, és una ONG que coopera con la resistència interior del país, promou cursos de formació i manté un hospital a la frontera amb Tailàndia: Malgrat tot, Pinós dona molta importància a la pressió política oficial del govern espanyol envers el govern militar birmà, per què segons ella: «La cooperació no és suficient per lluitar contra la injustícia, i precisament per tenir interessos petrolers espanyols a Birmania, el govern té una responsabilitat major per promoure el canvi». A la sala es va qüestionar que les organismes internacionals facin alguna cosa per canviar la situació, i que una desaprofitar la ocasió de les dificultats de fer arribar les ajudes a la població durant el huracà “Nargis” per aïllar definitivament a la junta birmana, l’ambaixadora Silvia Escobar, representant del Ministeri d’Exteriors, que s’asseguia al seu costat va reconèixer les limitacions dels organismes internacionals, però es va preguntar si “el món aniria millor sense la seva feina, i va comentar que tenint en compte que «durant la presidència espanyola de la UE hi haurà eleccions a Birmània i tindrem molt en compte el que s’ha dit aquí».
Text i fotos: Julia López
Veure vídeo a Mon Comunicacio

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...