Total de visualitzacions de pàgina:

9 de febr. 2008

Najat el Hachmi guanya el premi Ramon Llull


per Dolors Viñas

L’escriptora catalana nascuda a Nador (1979) ha estat guardonada amb el premi Ramon Llull per la seva novel·la L’últim patriarca.

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores amb visió de Gènere i, per extensió, la Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació amb Visió de Génere ens plau saludar-la i felicitar-la molt cordialment.

Els dos col·lectius, hem seguit la trajectòria de Najat des de que va guanyar el premi de contes d’Instituts d’Ensenyament Secundari de Catalunya. Najat el Hachmi, escriu des de ben joveneta. El seu primer conte Sol d’hivern li va encarregar la Diputació de Barcelona per integrar en un recull de relats Papers de dona (2.000) dedicats a les dones immigrades.

Ens diu que, per a ella, escriure és una vocació que li ha permès explicar i explicar-se els diversos mons que sempre l’han acompanyat, “és com una reconciliació”.

Ha estudiat filologia àrab a la Universitat de Barcelona, te un fill, Rida, de 7 anys, és col·laboradora del periòdic El 9 nou del Vallès Oriental i actualment viu a Granollers on treballa com tècnica a l’Ajuntament.

A la seva primera novel·la Jo també soc catalana (2.004) aborda amb profunditat l’experiència de ser immigrada: la llengua, l’identitat, la religió, el fet de ser dona, els sentiments de pèrdua del lloc d’origen, la sensació de viure entre dos mons i alhora el procés de pertinença a Catalunya el seu país d’adopció.

L’últim patriarca.

És una historia generacional novel·lada amb reculls de les seves pròpia experiència i d’altres experiències de persones properes. D’allò que ha estat i també d’allò que `podria haver estat. Opina que el procés de canvi de les dones es a tot arreu aquí, al mon occidental i també al Marroc. Cada territori al seu ritme. Fa una mirada crítica i responsable sobre la violència, els prejudicis, la sexualitat i la situació de les dones, tant de la seva comunitat d’origen com aquí a Catalunya.

El Conseller de Cultura Juan Manel Tresserres va significar en l’acte del lliurament del premi que és la primera vegada que el Ramon Llull es concedeix a una autora d’origen marroquí, això, encara que a ella no li agrada la significa, i es possible que sigui una porta d’entrada en l’escena literària d’autora i autores noves catalanes procedents de la migració.

La Roca del Vallès
3 de febrer 2004

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...