Total de visualitzacions de pàgina:

2 de juny 2008

Un Altavoz para el silencio en Barcelona

30 de Maig 2008
Un "Altavoz para el silencio"es presenta a Barcelona


Emmarcada dins el projecte "Un altaveu per al silenci" va tenir lloc el divendres dia 30, a les 12,30, a l’IEMed una taula rodona amb quatre periodistes dones de Costa de Marfil, Egipte, Sevilla i Marroc. Paral.lelament, altres convidades del projecte (en total 12, vingudes de diferents països àrabs i d’Africa) es trovaben a Madrid i Santiago de Compostela. La finalitat d’aquesta taula era donar a conèixer la realitat sobre les dones en aquests països i sensibilitzar sobre la violència que pateixen. Les convidades eren Zeguela Yao Bi Bagayoro (Costa de Marfil), periodista centrada en la lluita contra la propagació de la Sida i vicepresidenta de la Xarxa de Dones Periodistes de Costa de Marfil; Safaa Ragab (Egipte), directora de diferents mitjans audiovisuals i assessora de comunicació a l’Institut Cervantes d'El Cairo; Elisabeth Ortega Martín, redactora de Canal Sur Radio, i Wafae Sherif (Marroc), periodista que ha destacat pels seus reportatges sobre La Mudawana (nou estatut de la dona al Marroc).

Safaa Ragab va dir que a Egipte només a partir del 2004 s’havia avançat una mica. "Abans les dones no podien desenvolupar professions com la de jutge ni, les que vivien a països occidentals, transmetre la ciutadania als fills. A Egipte, la violència de gènere no es discuteix en públic, les dones es pensen que és una cosa normal”. Segons Wafae Cherif, “al Marroc, la violència de gènere és un tema nou, ja que les dones han estat sempre maltractades. Només en els darrers anys les associacions feministes han conscienciat una mica. A les grans ciutats, sobretot, s’han creat centres d’escolta. El nou estatut de la dona –La Mudawana- diu que la dona, en cas de separació, s’ha de quedar al seu domicili, però més que això el que es fa es insistir perquè s’arregli de nou amb el marit. Encara no hi ha una veritable conscienciació perquè s’apliqui allò que diuen els textos legals".

Les periodistes participants en el projecte assistiran en la seu de la Fundación Euroárabe de Granada a un curs de capacitació en matèria de TICs. Aquesta formació els permetrà, en arribar als seus països, formar d’altres dones en l’us de les noves tecnologies i mitjançant el treball en xarxa, servir d’informació al públic i ajudar eradicar la violència de genere. “No volem que sigui una xarxa feminista que exclogui els homes", va dir Elisabeth Ortega Martín.

Montserrat Minobis i Júlia López, a l’hora del col·loqui, van convidar aquestes dones a sumar esforços i integrar-se dins la Xarxa Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere, i també van posar de relleu tot el treball que ja s’havia fet en la trobada de Dones Periodistes de la Mediterrània. Després hi va haver un dinar a la llibreria Laie i es va establir una bona sintonia entre les convidades i algunes periodistes integrades a la Xarxa Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere. Tant les unes com les altres van acordar col.laborar en el futur, i treballar dintre de la Xarxa Internacional de periodistes i Comunicadores del Mediterrani.
[+info a
Moncomunicacio/xarxa]
Enviat per Mony Monell

Notícies de la Xarxa

Agenda, comunicacions, campanyes...